TOMÁŠ KEMPENSKÝ

TOMÁŠ KEMPENSKÝ
(1380 – 1471), HOLANDSKO
Tomáš Kempenský, také z Kempenu, vlastním jménem Thomas Haemmerken (asi 1380 Kempen v Německu – 25. července 1471 klášter Agnietenberg u Zwolle, Holandsko), byl augustiniánský mnich a mystik, představitel hnutí Devotio moderna a autor knihy „Následování Krista“.

Z jeho díla se zachovala řada kázání, dopisů, životopisy jeho učitelů včetně Geert Groota a zejména jeho nejslavnější spis, O následování Krista, příručka pozdně středověké osobní zbožnosti, která patřila k nejčtenějším knihám vůbec a byla přeložena do mnoha jazyků. Česky vyšla poprvé už roku 1498 u Mikuláše Bakaláře v Plzni a od té doby v desítkách vydání.

POČÚVAŠ SVET VIAC AKO BOHA? (TOMÁŠ KEMPENSKÝ)
Počúvaj, syn môj, moje slová, najmilšie slová, ktoré prevýšia všetku múdrosť filozofov a mudrcov tohto sveta. „Moje slová sú duch a život“ a nemožno ich hodnotiť ľudským rozumom. Neslobodno si ich privlastňovať na márnu samoľúbosť, ale treba ich v tichosti počúvať a so všetkou pokorou a s veľkou láskou prijímať.

I povedal som: „Blažený je ten, koho ty, Pane, vzdelávaš a poúčaš o svojom zákone, aby si mu uľavil v dňoch nešťastných“ a aby nebol opustený na zemi.

Ja som od počiatku učil prorokov, hovorí Pán, a doteraz som neprestal hovoriť nikomu. Ale mnohí sú hluchí a tupí na môj hlas.

Mnohí počúvajú radšej svet ako Boha. Ochotnejšie idú za žiadosťou svojho tela ako za tým, čo sa páči Bohu.

Svet sľubuje dočasné a malé veci a slúžite mu veľmi dychtivo. Ja sľubujem najvyššie a večné, a srdcia smrteľníkov sú ťarbavé.

Kto mi slúži a kto ma poslúcha tak horlivo vo všetkom, ako sa slúži svetu a jeho pánom?

Hanbi sa teda, lenivý a ufňukaný sluha, že tamtí sú odhodlanejší pre záhubu ako ty pre život.

Oni sa väčšmi radujú z márnosti ako ty z pravdy.

A pritom ich nádej dosť často sklame, ale môj prísľub nesklame nikoho, neprepustí naprázdno toho, kto dôveruje vo mňa.

Čo som prisľúbil, to dám, a čo som povedal, splním, ale iba tomu, kto verne vytrvá v mojej láske až do konca.

Ja odmeňujem všetkých dobrých a prísne skúšam všetkých nábožných.

Zapíš si moje slová do srdca a pozorne o nich uvažuj: v čase pokušenia ti budú veľmi potrebné.

Čo nerozumieš, keď čítaš, v deň navštívenia pochopíš.

Dvojako navštevujem svojich vyvolených: pokušením a útechou.

A dve lekcie im dávam každý deň: jednu tým, že im vyčítam ich chyby, druhú, že ich povzbudzujem, aby rástli v čnostiach.

„Kto má moje slová a pohŕda nimi, má svojho sudcu, ktorý ho bude súdiť v posledný deň.“

OHNIVÁ LÁSKA KRISTA (TOMÁŠ KEMPENSKÝ)
Obráť sa celým srdcom k Pánovi a zanechaj tento biedny svet a tvoja duša nájde uspokojenie. Lebo Božie kráľovstvo je pokoj a radosť v Duchu Svätom. Príde k tebe Kristus a ukáže ti svoju útechu, ak mu vnútri pripravíš dôstojný príbytok.

„Všetka jeho sláva“ a ozdoba je „vnútri“, jemu sa tam páči. On často navštevuje vnútorného človeka: vedie s ním lahodný rozhovor, prináša milú útechu, veľký pokoj a úžasnú dôvernosť.

Nuž teda, veriaca duša, priprav svoje srdce tomuto Ženíchovi, aby uznal za hodné prísť k tebe a prebývať v tebe. Lebo hovorí: „Kto ma miluje, bude zachovávať moje slovo; prídeme k nemu a urobíme si uňho príbytok.“

Daj teda miesto Kristovi! Keď budeš mať Krista, budeš bohatý a to ti bude stačiť. On sa bude o teba starať aj verne chrániť vo všetkom, aby si nemusel dúfať v ľudí.

Vlož celú svoju nádej v Boha, nech je on tvojou bázňou i tvoju láskou. On prevezme zodpovednosť za teba a bude to robiť dobre, výhodnejšie pre teba.

Tu nemáš „trvalé mesto“ a kdekoľvek budeš, si cudzincom a pútnikom; a nebudeš mať nikdy pokoja, ak sa vnútorne nezjednotíš s Kristom.

Tvoje myšlienky nech sú u Najvyššieho a tvoja modlitba nech bez prestania smeruje ku Kristovi. Ak nedokážeš skúmať vysoké a nebeské veci, spočiň v Kristovom umučení a s radosťou prebývaj v jeho svätých ranách. Trp s Kristom a pre Krista, ak chceš s Kristom kraľovať.

Keby si raz dokonale vnikol do Ježišovho vnútra a zakúsil trochu z jeho ohnivej lásky, potom by si sa už nestaral o svoje pohodlie či nepohodlie, ale skôr by si sa radoval z utŕženej potupy, lebo Ježišova láska vedie človeka k pohŕdaniu sebou.

Z knihy Nasledovanie Krista

Z knihy Nasledovanie Krista

Translate »