Posledné dni pred koncom sveta – akí ľudia budú žiť?

Božie slovo nám odhaľuje stav ľudstva pred koncom sveta a následným Božím súdom. Pokiaľ v stredoveku a skôr, sa len sotva kto vysmieval z kresťanstva a jeho zasľúbení, v posledných dňoch to bude inak. Boh a Kristus budú posmievaní, nevera narastie do mamutích rozmerov. Peter predpovedá:
V posledných dňoch prijdú posmievači, ktorí budú chodiť podľa svojich vlastných žiadostí a hovoriť: Kde je to zasľúbenie o jeho (Kristovom) príchode? Lebo odkedy posnuli otcovia, všetko tak trvá, od počiatku stvorenia. 2Pt 3:3-4
Dnes ľudia neveria na posledný súd, tobôž nie na druhý príchod Krista na túto zem, už nie ako milostivého Vykupiteľa, lež ako Spravodlivého Sudcu. Preto v posledných niekoľko desaťročiach zosilnel hlas sveta, ktorý sa posmieva týmto pravdám tak, ako to predpovedal Peter: kde je ten váš Kristus? Kto dnes ešte chodí do kostola alebo kresťanského zboru, veď je to na smiech? Kto sa dnes ešte modlí k akémusi Bohu? Kde je ten váš posledný deň, koniec sveta? Kde je vami predpovedaný posledný súd?
Písmo k tomu dodáva, že ide o ľudí, ktorí žijú podľa svojich chúťok a rozmarov, zaoberajúc sa výhradne sami sebou a svojim bohatstvom či majetkom. Ak sú tu tieto znaky a my ich môžeme vidieť na každom kroku, napĺňa sa Petrova predpoveď blízkeho konca, príchodu Krista a posledného súdu.
Pán Ježiš dobre pozná budúcnosť a preto si pokladá akoby filozofickú otázku:
Avšak keď prijde Syn človeka (druhý príchod Krista), či aj najde vieru na zemi? Lk 18:8
Odpad od viery je celosvetovo obrovský. I keď viera v pohanské modly a náboženstvá, okultizmus v ktorom hrajú rolu temné sily, sa rapídne rozrastá, rovnako tak ako viera vo veľké náboženstvá ktoré nedokážu spasiť človeka – skutočná, jediná, pravá viera v Boha, postavená na Jeho slove, ktoré dal zapísať do biblie, sa vytráca, stáva sa terčom posmechu, je vyvracaná diabolskými teóriami a falošnými vedami. Človek dnešného veku prestal veriť v Krista a to dokonca aj v radoch samotných kresťanov.
Pán Ježiš koniec sveta pripodobňuje času veľkej potopy sveta. Boh dal Noemu za úlohu postaviť obrovskú loď, ktorá by ako jediná prežila potopu. K tomu Noe zvedavcom hovorí, že preto stavia loď, lebo príde Boží súd – zatopenie sveta vodou – ale ten kto vstúpi do lode, bude zachránený. Celý vtedajší bezbožný svet sa z Noeho smial, ľudia sa chytali od smiechu za bruchá, že Noe stavia loď na púšti, lebo má prísť akási potopa sveta. A potopa prišla a zatopila všetko ľudstvo a všetkých posmievačov. Súd nad celou zemou bol vykonaný. Pán Ježiš hovorí:
A jako bolo za dní Noeho, tak bude aj za príchodu Syna človeka: lebo jako v tých dňoch pred potopou jedli a pili, ženili sa a vydávaly až do toho dňa, ktorého vošiel Noe do korábu, a nezvedeli, až prišla potopa a všetkých zachvátila: tak bude aj za príchodu Syna človeka. Mt 24:37-39
Tu vidíme hlúposť vtedajšieho ľudstva, ktoé sa správalo rovnako ako terajšie ľudstvo úplne rovnako – jedli, pili, zabávali sa, predávali, kupovali, obchodovali, zhŕňali bohatstvo, starali sa o zarobenie peňazí a odrazu bum – potopa a koniec. Tak bude aj pri príchode Krista. Ľudia sa budú starať o svoje plné bruchá, ako sa kde dá dobre zarobiť, ako kde koho oklamať a okradnúť, ako sa starať o tento krátky pominuteľný život a bác – príde Kristus a bude neskoro na obrátenie a záchranu. Dvere korábu spásy sa zatvoria a ľudia budú stáť vonku, škrípať zubami a preklínať.
Ďalším znakom kedy sa priblíži posledný súd a Kristov druhý príchod, bude sprevádzať odpad od viery k vieram klamlivým, k bájkam, k náboženstvám falošným, k okultizmu, liečiteľstvu, satanizmu, pohanstvu tak, ako to dnes vidíme po celom svete rásť závratnou rýchlosťou. Kresťanstvo sa vytráca, k čomu dopomáhajú aj veľké cirkvi, ktoré skutočnú vieru zamenili za vieru bájok a povestí, kde je Kristus využitý iba pre ich vlastné cirkevné účely. Pavol píše Timoteovi:
Ale Duch hovorí výslovne, že v neskorších časoch odstúpia niektorí od viery, ktorí budú počúvať bludných duchov a učenia démonov, hovoriacich v pokrytstve lož, majúci žhavo poznačené vlastné svedomie, ktorí budú zbraňovať ženiť sa a prikazovať zdržovať sa pokrmov, ktoré Bôh stvoril na požívanie s ďakovaním pre veriacich a poznavších pravdu. 1Tim 4:1-3
Vidíme že Pavol varuje pred organizáciami, ktoré sa môžu vydávať za kresťanské, za veľké a ,,pravé” cirkvi, ktoré budú zabraňovať ženiť sa svojim členom. Iné organizácie zase budú učiť, že sa všetko nesmie jesť, pritom určia pokrmy, ktoré budú povolené. Tieto organizácie nemusia byť výhradne kresťanské. Už dnes je vo svete nespočet rôznych združení, ktoré vyučujú vegetariánstvu, vegánstvu, iné zase odporúčajú len hovädzie mäso, iné len bravčové. Pavol zakončuje, že nič nie je zlé, žiadne jedlo, ak sa prijíma s vďakou Bohu:
Veď všetko, čo Boh stvoril, je dobré, a nič nie je na zavrhnutie, čo ľudia prijímajú s ďakovaním, lebo sa posväcuje slovom Božím a modlitbou. 1Tim 4:4-5
Ján varuje pred antikristami. Písmo hovorí o poslednom veľkom antikristovi, ale pred ním bude mnoho malých antikristov. To budú ľudia, ktorí budú stáť proti Kristovi a kresťanskej viere, verejne budú Ježišovo učenie popierať, alebo sa z neho posmievať. Najhoršie na tom je to, že veľa z nich budú kresťania, ktorí budú popierať Božstvo Ježiša Krista, Jeho učenie, budú prekrúcať to, že je jediným Prostredníkom medzi človekom a Bohom, čím spochybnia spásu skrze Krista a len Krista.
Deti, je posledná hodina, a ako ste počuli, že antikrist prichádza, aj teraz zjavili sa mnohí antikristovia; podľa toho poznávame, že je posledná hodina. Spomedzi nás vyšli, ale neboli z nás. Veď keby boli bývali z nás, zostali by s nami; ale (odpadli), aby sa ukázalo, že nie všetci sú z nás. 1Jn 2:18-19
Taktiež v posledných časoch ľudia budú uctievať iných ľudí. Dnešné svetské idoly sú toho dôkazom. Speváci, hudobníci, kapely, herci, zabávači, športovci, politici, spisovatelia, okultisti, veštci a mnohé celebrity, budú stredobodom úcty a uznania pre ľudstvo. Dnes v podstate takmer každý človek uctieva nejaký idol, nejakú ľudskú ikonu, miluje tak humanizmus, kde miesto Boha si dosádza človeka, ktorému sa v srdci klania. Písmo hovorí:
Hľa prišiel Pán so svojimi svätými myriadami učiniť súd proti všetkým a náležite skárať všetkých ich bezbožníkov pre všetky skutky ich bezbožnosti, ktorými páchali bezbožnosť, a pre všetky tvrdé reči spupné, ktoré hovorili proti nemu, hriešnici, bezbožní. To sú reptáci, žehrajúci na svoj osud, ktorí chodia podľa svojich žiadostí, a ktorých ústa hovoria nadutosti, a ktorí licomerne pre zisk obdivujú osoby. Júd 1:14-16
Tiež vidíme v tomto verši, že títo ľudia budú neustále na čosi reptať a nadávať, že budú hriešni, budú milovať neprávosť a podvody, budú spurne bezbožní. Budú hovoriť naduté silné reči, posilnené kliatbami a vulgárnymi slovami, aby zvýraznili moc týchto hrubých slov, pritom sa budú klaňať iným ľuďom, nielen svojim idolom, ako bolo spomenuté hore, ale aj takým ľuďom, z ktorých majú osoh. Tak sa môže stať to, že pastor ktorý je platený zborom, bude kázať presne to, čo zbor od neho bude vyžadovať, aby bol pred zborom dobrý a prijateľný.
Tu bol načrtnutý obraz toho, ako to bude vyzerať pred skonečím sveta z pohľadu ľudského charakteru. Odpad od viery, posmievanie sa z Boha, odpad k pohanským vieram, temným silám, k satanizmu (súčasťou tejto viery je giganticky rozšírené pohanské tetovanie, ktoré je proti Bohu, ktoré priťahuje temné sily k človeku . Uctievanie idolov, ľudí ktorí sú alebo boli významní. Budú sa starať len o tento krátky život, jesť, piť, hodovať, baviť sa, kupovať, predávať, zhromažďovať, nestarať sa o život večný. Posmievať sa z Krista a jeho súdu, z druhého príchodu, z konca sveta. K tomu budú viesť nenásytné hriešne životy, kde im nebude žiaden hriech cudzí, ba dokonca ako to vidíme dnes, hriech sa prestane definovať ako hriech, ale urobí sa z neho cnosť a ochráni sa zákonom.
V druhej časti sa pozrieme na materiálne veci, ktoré sa udejú pred koncom sveta, pri príchode Ježiša Krista opäť na túto zem…
Translate »